Przed nami nowy sezon wegetacyjny oraz siew zbóż jarych. Jednym z najważniejszych czynników plonotwórczych tych roślin jest nawożenie azotem. W praktyce odbywa się ono najczęściej w dawkach dzielonych: 60% przedsiewnie, 40% pogłównie – najczęściej w fazie początku strzelania w źdźbło. Ale czy jest to regułą?
Wybór odpowiedniej wysokoplennej odpornej na choroby odmiany jęczmienia jarego do siewu nie jest łatwy, szczególnie gdy mamy całą gamę odmian na rynku. Istotnym źródłem dobrej i sprawdzonej informacji o danej odmianie są Listy Odmian Zalecanych do uprawy w danym województwie tworzone na podstawie wyników badań porejestrowych COBORU.
Wkrótce pierwsze rozsiewacze nawozów wjadą na pola, aby zasilić oziminy pierwszą dawką azotu. Jednak zanim to nastąpi warto oznaczyć zawartość azotu mineralnego w glebie (Nmin), gdyż taka analiza będzie podstawą do ustalenia ilości azotu dostarczanego roślinom przez cały sezon wegetacji.