POLIFOSKA

Azot jest, zaraz obok wody, jednym z podstawowych czynników wpływających na plonowanie kukurydzy, a jak wiadomo roślina ta charakteryzuje się dużym potencjałem plonotwórczym. Stąd też, aby móc w pełni go wykorzystać należy bardzo dokładnie zaplanować nawożenie azotem kukurydzy.

Słodyszek rzepakowy pojawił się w tym roku na plantacjach rzepaku wyjątkowo wcześnie. W pąkach można już zaobserwować pojedyncze chrząszcze. Szkodnik ten staje się bardzo groźny przy masowym wystąpieniu, wówczas może uszkodzić 60‑70% pąków kwiatowych.

W ostatnim czasie na niektórych plantacjach pszenicy ozimej widoczne są na liściach (w zależności od odmiany) pomarańczowe, czerwone, fioletowe lub żółte przebarwienia zaczynające się od ich końcówek i przechodzące na całość liścia. Są to symptomy porażenia roślin wirusem karłowatości, występującej zazwyczaj na jęczmieniu. Obecność tej choroby na plantacji pszenicy może mieć ogromny negatywny wpływ na jej przyszły plon.

W praktyce rolniczej, w zależności od intensywności, przeznaczenia ziarna oraz ilości i rozkładu opadów atmosferycznych, nawozy azotowe w uprawie pszenicy ozimej stosuje się w dwóch lub trzech dawkach. Pierwszą dawkę azotu mamy już dawno za sobą, teraz pora ponownie zasilić pszenicę ozimą, stosując drugą dawką azotu.

W kilku rejonach kraju rozpoczęły się już siewy buraka cukrowego. Zadecydowały o tym przede wszystkim korzystne warunki polowe. O jakich warunkach mowa?

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl