POLIFOSKA
Sucha zgnilizna kapustnych

Wiosenna aura jaką obserwujemy w ostatnich dniach powoduje konieczność lustracji ozimin. Na plantacjach rzepaku, zwłaszcza tych znacznie wyrośniętych w okresie jesiennym można wyczuć nieprzyjemny zapach „zgniłej kapusty”. Jest to zapach gnijących starych liści rzepaku. Ponadto po przeprowadzeniu lustracji, na liściach można zaobserwować objawy suchej zgnilizny kapustnych (Phoma lingam), która widoczna jest również na znacznie wydłużonej szyjce korzeniowej. Z tego względu musimy być przygotowani, na możliwie wczesny zabieg fungicydowy w celu zahamowania dalszym infekcjom.

Objawy mączniaka prawdziwego

Pogoda za oknami może świadczyć o zbliżającej się wiośnie. Sprawdzając stan roślin po zimie warto zwrócić uwagę na porażenie roślin przez choroby.

Łagodna zima stwarza dobre warunki do rozwoju grzybów chorobotwórczych. Najbardziej narażone na infekcje są zboża ozime, które w naszym kraju stanowią 85% w zasiewach zbóż. Duża część chorób poraża rośliny w okresie jesiennym, ale w momencie wznowienia wegetacji wiosną infekcje zaczynają się rozrastać i są one widoczne na roślinach. Jeżeli nie będziemy czujni możemy znacząco stracić na plonie.

Plantacja rzepaku ozimego

Prawidłowe nawożenie rzepaku ozimego w pierwszej kolejności wymaga określenia faz krytycznych rozwoju i pobierania składników. Szczególną uwagę należy zwrócić na wiosenne ruszenie wegetacji, ponieważ w tym czasie rośliny są osłabione i potrzebują szybkiej odbudowy po zimie. Musimy więc uzupełnić niedobory składników pokarmowych w glebie, które rośliny pobrały podczas nietypowej aury panującej jesienią i zimą.

Przekrój gleby

Test azotu mineralnego jest bezpośrednim i wiarygodnym wskaźnikiem ilości tego pierwiastka w glebie w warunkach konkretnego gospodarstwa. Znajomość zawartości azotu mineralnego w glebie pozwoli nam na skorygowanie wcześniejszych założeń i wyliczenie precyzyjnych dawek nawozów.

Chowacz łodygowy

Od kilku dni na terenie całego kraju obserwujemy typowo wiosenną aurę. W niektórych rejonach Polski temperatury w ciągu dnia przekraczały 10°C, co zazwyczaj powoduje wzrost aktywności szkodników w uprawach rzepaku.

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl