Chaber bławatek
Występowanie: wszystkie rodzaje gleb, szczególnie lekkie, przepuszczalne. Pospolity w różnych uprawach, najczęściej jednak zachwaszcza zboża ozime.
Siewki: pojawiają się jesienią i wiosną. Wschodzą przez cały okres wegetacji. Jesienne zimują w postaci różyczek.
Na niektórych plantacjach zbóż ozimych można zauważyć żółte przebarwienia liści. Mogą one mieć bardzo różne przyczyny. Aby poznać powód ich powstania powinniśmy po kolei rozpatrywać i odrzucać możliwe przyczyny ich powstania. Poniżej podaję kilka źródeł powstawania przebarwień na zbożach.
Duży udział rzepaku i innych roślin kapustowatych w strukturze zasiewów, gleby o niskim pH, z tendencją do zalewania i zaskorupiania, o niedostatecznym dostępie powietrza, wysokiej wilgotności oraz umiarkowanej temperaturze to idealne warunki rozwoju jednej z najgroźniejszych chorób rzepaku – kiły kapusty.
Choroba ta jest na tyle groźna, że może spowodować istotne straty w plonie nasion i uniemożliwić uprawę rzepaku przez klika lat na danym polu.
Prawidłowe uformowanie i usytuowanie pryzmy buraczanej, a także odpowiednie jej zabezpieczenie to gwarancja minimalizacji strat cukru i masy buraków cukrowych. Aby buraki w pryzmach dobrze się przechowywały, trzeba zadbać o nie już w momencie zbioru i spełnić kilka podstawowych warunków.
Mak polny
Występowanie: gleby ciężkie, gliniaste, mady rzeczne, żyzne, wapienne. Jest rośliną azotolubną. Zachwaszcza głównie zboża ozime i rzepak, czasami jare i okopowe.
Siewki: pojawiają się jesienią i wiosną. Szczególnie groźne są te, które wzeszły jesienią, a ich siewki przezimowały.