Przed nami okres spoczynku zimowego. Wszystkie prace na polu zostały zakończone. Pomimo tego, że środki ochrony roślin powinny być na bieżąco zużywane w gospodarstwie, to zapewnie część z nich pozostała do wykorzystania na wiosnę. Jak więc powinniśmy je przechować przez okres zimy, aby nie straciły swoich właściwości?
W tym sezonie wegetacyjnym dzięki dostatkowi wilgoci i ciepła, soja wyrosła bujnie i zawiązywała spoko strąków, co miało swoje odbicie w plonie, który był bardzo zbliżony do plonu uzyskanego w 2013 i 2014 roku. Biorąc pod uwagę korzystny wpływ tej rośliny na żyzność i urodzajność gleby, niski nakład na produkcję oraz jej wartość odżywczą zdecydowanie zasługuje na to, aby znaleźć się na naszych polach.
Patrząc na przebieg pogody podczas tegorocznej jesieni ryzyko jest dość duże. Większość plantacji zbóż ozimych zasianych w terminie było zasiedlane przez kolonie mszyc, na niektórych żerował również skoczek. Oba te szkodniki są roznosicielami jednej z najgroźniejszych chorób wirusowych zbóż, czyli żółtej karłowatości jęczmienia.