POLIFOSKA

W tym sezonie wegetacyjnym mamy do czynienia ze znacznym nasileniem występowania szkodników w uprawach rzepaku ozimego. Od początku wegetacji rośliny rzepaku atakowane są przez licznie występujące szkodniki. Obecnie, przy końcu jesiennej wegetacji, obserwuje się występowanie larw chowacza galasówka. 

Szkodliwość chwastów względem rośliny uprawnej polega na tym, że odznaczają się one dużą plennością, szybciej rosną i mają krótszy okres wegetacji. Chwasty bardzo łatwo przystosowują się do zmiennych i niesprzyjających warunków zewnętrznych, a niektóre z nich m.in. tasznik pospolity, gwiazdnica pospolita, gorczyca polna, tobołek polny mogą wydawać nawet do kilku pokoleń w ciągu jednego okresu wegetacji.

Na plantacjach rzepaku ozimego już teraz widać nadmierny wzrost roślin, a jak wiadomo od jesiennego pokroju roślin w dużym stopniu zależy prawidłowe przezimowanie rzepaku oraz jego dalszy rozwój na wiosnę. 

W wielu opracowaniach, nawet naukowych możemy spotkać się ze stwierdzeniem, że intensywne rolnictwo, zwłaszcza stosowanie chemicznych środków produkcji prowadzi do wyjałowienia gleby oraz niszczenia jej życia biologicznego (mikroorganizmów). Czy to prawda? Zanim odpowiem na to pytanie warto zadań kolejne: jakie znacznie dla produkcji roślinnej mają mikroorganizmy glebowe?

Najważniejszym celem produkcji roślinnej jest uzyskanie odpowiednio dużego plonu o pożądanej jakości konsumpcyjnej i technologicznej. Spośród wielu czynników decydujących o powodzeniu w uprawie na pierwszym planie jest gleba, a zwłaszcza jej żyzność. Bardzo ważną rolę w utrzymaniu żyzności gleby ogrywają właśnie mikroorganizmy glebowe.W wyniku ich działalności materia organiczna ulega procesom humifikacji, których produktem są substancje humusowe stanowiące próchnicę. Próchnicy nie możemy wytworzyć sztucznie - jest ona produkowana tylko przez mikroorganizmy glebowe.

Jest to bardzo ważne ze względu na to, iż w resztkach pożniwnych, a także w chwastach grubołodygowych zimują gąsienice omacnicy prosowianki. Motyl ten w coraz większym stopniu zagraża plantacjom kukurydzy. W trakcie sezonu wegetacyjnego bardzo trudno jest wychwycić odpowiedni moment wykonania zabiegu chemicznego ze względu na zmieniające się warunki agrometeorologiczne, dlatego tak bardzo ważna jest walka z tym szkodnikiem zaraz po zbiorze rośliny uprawnej.

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl