Po zaobserwowanym nalocie słodyszka, określeniu nasilenia występowania i stwierdzeniu, że został przekroczony próg ekonomicznej szkodliwości podejmujemy decyzję o wykonaniu zabiegu chemicznego. Skuteczność zwalczania słodyszka rzepakowego, w dużej mierze zależy od zastosowanego insektycydu i warunków agroklimatycznych.
Rzepak jest rośliną o bardzo dużych wymaganiach pokarmowych. Pomimo dużego, głębokiego systemu korzeniowego składniki pokarmowe pobiera dość słabo, dlatego potrzebuje solidnego nawożenia. Zbyt niski odczyn (pH w 1 M KCl poniżej 6) zakłóca rozwój systemu korzeniowego, czyli decyduje o powodzeniu uprawy.
Obecnie większość pszenic ozimych zasianych w optymalnym terminie zakończyła etap krzewienia i rozpoczęła lub rozpoczyna fazę strzelania w źdźbło. Jest to dobry moment, aby pomyśleć o drugiej dawce azotu. Druga dawka powinna być zastosowana, gdy pszenica osiągnie fazę 2‑4 kolanka.