Duży udział rzepaku i innych roślin kapustowatych w strukturze zasiewów, gleby o niskim pH, z tendencją do zalewania i zaskorupiania, o niedostatecznym dostępie powietrza, wysokiej wilgotności oraz umiarkowanej temperaturze to idealne warunki rozwoju jednej z najgroźniejszych chorób rzepaku – kiły kapusty.
Choroba ta jest na tyle groźna, że może spowodować istotne straty w plonie nasion i uniemożliwić uprawę rzepaku przez klika lat na danym polu.
Prawidłowe uformowanie i usytuowanie pryzmy buraczanej, a także odpowiednie jej zabezpieczenie to gwarancja minimalizacji strat cukru i masy buraków cukrowych. Aby buraki w pryzmach dobrze się przechowywały, trzeba zadbać o nie już w momencie zbioru i spełnić kilka podstawowych warunków.
Mak polny
Występowanie: gleby ciężkie, gliniaste, mady rzeczne, żyzne, wapienne. Jest rośliną azotolubną. Zachwaszcza głównie zboża ozime i rzepak, czasami jare i okopowe.
Siewki: pojawiają się jesienią i wiosną. Szczególnie groźne są te, które wzeszły jesienią, a ich siewki przezimowały.
W tym sezonie wegetacyjnym mamy do czynienia ze znacznym nasileniem występowania szkodników w uprawach rzepaku ozimego. Od początku wegetacji rośliny rzepaku atakowane są przez licznie występujące szkodniki. Obecnie, przy końcu jesiennej wegetacji, obserwuje się występowanie larw chowacza galasówka.
Szkodliwość chwastów względem rośliny uprawnej polega na tym, że odznaczają się one dużą plennością, szybciej rosną i mają krótszy okres wegetacji. Chwasty bardzo łatwo przystosowują się do zmiennych i niesprzyjających warunków zewnętrznych, a niektóre z nich m.in. tasznik pospolity, gwiazdnica pospolita, gorczyca polna, tobołek polny mogą wydawać nawet do kilku pokoleń w ciągu jednego okresu wegetacji.
Oczekiwanie na lokalizację
Oczekiwanie na lokalizację
Grunt to nawóz
Produkowane przez nas nawozy, półprodukty i surowce użyte do ich wytwarzania stosowane są na każdym etapie w sposób odpowiedzialny - nieszkodliwy dla zdrowia i bezpieczeństwa człowieka i środowiska naturalnego. Dzieki programowi "Opieka nad produktem" bierzemy odpowiedzialność za wszystkie etapy cyklu życia produktu poczynając od fazy projektowej wyrobu, a kończąc na finalnym zastosowaniu nawozu.
Masz pytania?
Nasi eksperci przygotowali odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.