POLIFOSKA

.box-3,.cls-3{fill:#fff}.box-3{stroke:#707070}.cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.cls-4{stroke:none}.cls-5{fill:none} Strączkowe (bobowate)

.box-4-cls-1,.box-4-cls-3{fill:#fff}.box-4-cls-1{stroke:#707070}.box-4-cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.box-4-cls-4{stroke:none}.box-4-cls-5{fill:none} Pastewne

.cls-1{fill:#fff} Inne rośliny

Fuzarioza kolb kukurydzy

Rozwojowi tej choroby sprzyja ciepła i wilgotna pogoda, a także uszkodzenia powodowane przez szkodniki, zwłaszcza omacnicę prosowiankę, rolnice, piętnówki, urazka kukurydzianego, czy nawet zwierzęta łowne, które na skutek żerowania stwarzają dogodne warunki do porażenia roślin przez grzyby z rodzaju Fusarium.

Zaproszenie Grupa Azoty AGRO POMERANIA 2016

Targi Rolne AGRO POMERANIA w Barzkowicach (9‑11 wrzesień 2016 r.) to największa i najważniejsza wystawa rolnicza w województwie Zachodniopomorskim.

Z roku na rok targi cieszą się coraz większym zainteresowaniem wystawców, jak również zwiedzających. Targi co roku odwiedza około 130 tys. osób.

Wapnowanie pola

Jednym z ważniejszych zabiegów poprawiających jakość gleby jest wapnowanie. Jednak nie zawsze jest ono przeprowadzone zgodnie z wytycznymi, a niektórzy wręcz traktują je na zasadzie: „kupię wapno, wysieję i będę miał problem z głowy”. Niestety nie jest to takie proste, jak mogło by się wydawać.

Żółtaczka buraka cukrowego

Zżółknięte liście buraka cukrowego, które możemy obecnie zauważyć na plantacjach nie są skutkiem niedoborów składników pokarmowych, lecz porażenia roślin przez żółtaczki wirusowe.

Uszkodzenia rzepaku spowodowane przez pchełkę rzepakową

Rzepak ozimy jeszcze dobrze nie wykształcił pierwszych liści, a już atakują go szkodniki. Otóż na siewkach wschodzącego rzepaku widoczne są już pierwsze uszkodzenia spowodowane przez pchełki.

Pole po siewie

Asortyment substancji czynnych, które możemy wykorzystać do zabiegów doglebowych jest dość ubogi - w aktualnym programie odchwaszczania znajduje się tylko 6 związków chemicznych. Dodatkowo nie wszystkie mają rejestrację w czterech głównych zbożach ozimych.

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl