POLIFOSKA

W ostatnim tygodniu spotkałam się z wieloma pytaniami dotyczącymi zabiegu zwalczania słodyszka rzepakowego, m.in. pryskać czy nie pryskać? Czy był już nalot? Czym i kiedy pryskać? Niestety nie można prosto i jednoznacznie odpowiedzieć na te pytania.

Wychwycić moment nalotu

Otóż pogoda, jaką obserwujemy za oknem w ostatnich tygodniach jest bardzo zmienna. Jednego dnia termometry pokazują temperaturę powyżej 20°C, drugiego zaledwie 9°C. Nalot słodyszka rzepakowego na plantacje rzepaku w każdym roku obserwuje się w innym terminie, w zależności od panujących warunków pogodowych. Wiosną, gdy temperatura powietrza wzrośnie do 9°C chrząszcze słodyszka wydostają się z gleby, a przy około 12°C odbywają krótkie loty. Masowy nalot słodyszka na plantacje rzepaku następuje jednak w momencie, gdy temperatura powietrza ustabilizuje się na poziomie 15°C. Nalot może trwać od kilu do nawet kilkunastu tygodni.

Słodyszek rzepakowy na rzepaku

Foto. Słodyszek rzepakowy powoduje największe szkody podczas wczesnego nalotu i żerowania, gdy pąki tworzą zwarty kwiatostan.

Słodyszek lubi pąki

Największą szkodliwość słodyszek powoduje, gdy rzepak jest w fazie rozwoju pąków kwiatowych. W momencie, gdy pąki są jeszcze bardzo małe dostaje się on do pylników niszcząc zawiązki kwiatów w całości. Przy niskich temperaturach, gdy okres pąkowania może się nieco wydłużyć, szkody powodowane przez słodyszka są znacznie większe, ponieważ na dłużej zasiedla plantację rzepaku. Długotrwałe ocieplenie wpływa na szybszy rozwój pąków, a w fazie kwitnienia rzepak jest mniej narażony na szkody powodowane żerem chrząszczy tego szkodnika.

Pryskać czy nie pryskać?

Oczywiście, że pryskać, ale zgodnie z sygnalizacją, po przekroczeniu progów ekonomicznej szkodliwości. Monitoring pojawu słodyszka można sprawdzić stosując metodę „żółtych naczyń”, które umieszcza się na wysokości łanu i w miarę wzrostu roślin należy je podnosić. Zyskujemy dzięki temu informację o szacowanym nalocie szkodników i aktualnym, w danym momencie zagrożeniu przez poszczególne gatunki owadów. Stosując tą metodę możemy terminowo i skutecznie wykonać zabieg, posługując się progami ekonomicznej szkodliwości. Próg ekonomicznej szkodliwości słodyszka w fazie zwartego kwiatostanu wynosi 1 chrząszcz na 1 roślinie, natomiast w fazie luźnego kwiatostanu od 3 do 5 chrząszczy średnio na 1 roślinę.

Metoda żółtych naczyń

Foto. Podstawowym elementem prawidłowo wyznaczonego terminu zwalczania szkodników w rzepaku jest monitoring nalotów oraz liczebności szkodników.

O tym, czym pryskać i ile zabiegów jest potrzebnych, aby skutecznie zwalczyć słodyszka napiszę w nastepnym tygodniu, w drugiej części artykułu.

Pamiętajcie, że zawsze możecie do nas napisać, zapytać o radę, a także podzielić się swoimi doświadczeniami, nie tylko w kwestii zwalczania słodyszka rzepakowego.

Oceń poradę

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl