POLIFOSKA
Umiarkowana pierwsza dawka

Wysokość plonu roślin i jego jakość w dużej mierze uzależniona jest od zabezpieczenia roślin w składniki żywieniowe, które wpływają na stan i kondycję roślin od początku ich wzrostu i rozwoju.

Porażenie liścia rzepaku

Przed nami kolejny sezon wegetacyjny. Warunki pogodowe jakie panowały jesienią oraz zimą są bardzo zbliżone do tych, które występowały w ubiegłym sezonie. Nasuwa się więc pytanie, czy warunki pogodowe panujące w nowym sezonie wegetacyjnym będą podobne?

Wiosną, gdy rusza wegetacja, rośliny ozime i wieloletnie zasilamy azotem wiedząc, że po zimie w glebie zostaje tego pierwiastka bardzo mało. Zapominamy jednak o tym, że w tym okresie gleby są całkowicie pozbawione siarki przyswajalnej, bo tak łatwo wymywana jest ona z gleby. By poprawić działanie stosowanego wiosną azotu konieczne jest dostarczenie oziminom siarki z pierwszą dawką azotu. Bez niej działanie azotu jest niestety bardzo słabe.

Gleba jest środowiskiem zaopatrującym korzenie roślin w składniki pokarmowe, tlen i wodę. Możliwości wzrostu i rozwoju roślin, a więc jakość i wielkość plonu bezpośrednio zależą od jej właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych, a o nich decyduje uregulowany odczyn. Możesz mieć jednak na niego wpływ stosując wszelkiego rodzaju nawozy wapniowe. Po drodze jednak czeka Cię wiele pułapek i sprzecznych informacji. Spójrzmy zatem na kilka prostych zasad dotyczących wapnowania.

Tegoroczne żniwa przebiegały w trudach, często z dużym opóźnieniem. Z opóźnieniem wykonano też w wielu przypadkach siewów ozimin. Niskie ceny płodów rolnych zmniejszyły dochody rolników, więc naturalną reakcją było szukanie oszczędności, także na przedsiewnym nawożeniu ozimin, bardziej zbóż niż rzepaku. Jak takie oszczędności mogą wpływać na młode rośliny uprawne?

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl