POLIFOSKA
Pleśń śniegowa po przezimowaniu jęczmienia

Problem związany z wegetacją ozimin wystąpił już jesienią. Trwająca prawie do końca grudnia wegetacja spowodowała, że rośliny nie zdążyły się zahartować przed nadejściem silnych mrozów. Ujemne temperatury, brak okrywy śnieżnej i silne wiatry na przełomie roku mocno nadwyrężyły kondycje roślin. Obecnie mamy do czynienia z bezśnieżną zimą, która również może niekorzystnie wpłynąć na rośliny, zwłaszcza w momencie pojawienia się kolejnych silnych mrozów. Dlatego tak ważne jest aby wczesną wiosną przeprowadzić lustrację pól.

Nawożenie

Przed nami kolejny sezon wegetacyjny, być może będzie on podobny do ubiegłego. Jak zatem możemy pomóc roślinom uodpornić się na czynniki stresowe, które być może przyniesie im aura?

Mikroorganizmy glebowe dżdżownice

W glebie żyją niezliczone ilości organizmów, które nieustannie przemieniają substancje organiczne w postać dostępną dla roślin, ponadto hamują procesy degradacji gleby. Wytwarzają również enzymy i hormony, które są wchłaniane przez rośliny. Warto więc je poznać bliżej.

Odrosty rzepaku po zimie

W ostatnich dniach mroźna pogoda zawitała do nas na nowo, przy czym tym razem na znacznym obszarze naszego kraju wystąpiły opady śniegu. Jest to bardzo dobre zjawisko dla zimujących roślin (więcej na ten temat w artykule Czy jest ryzyko szkód w rzepaku ozimym na skutek złego przezimowania?). Z doniesień wynika, że na części plantacji rzepaku ozimego, zwłaszcza w południowo zachodniej części kraju okrywa śnieżna oraz dobrze rozwinięta rozeta liściowa ochroniła stożek wzrostu podczas pierwszej fali mrozów. Jednak nie wszędzie było tak „kolorowo”, ponieważ na północy oraz wschodzie kraju pokrywy śnieżnej praktycznie nie było. Jak zatem sprawdzić czy rzepak rosnący na naszej plantacji jest zdrowy i dobrze zniósł silne mrozy?

Tunel wydrążony przez dżdżownice

Obecnie rolnicy, aby zwiększyć swoje plony coraz bardziej chemizują swoje pola i uprawy, niszcząc w ten sposób życie biologiczne gleby. Większość związków chemicznych wprowadzanych do gleby powoduje zmniejszenie populacji pożytecznej mikroflory glebowej. Takie postępowanie nie pozostaje bez wpływu na środowisko, plony oraz na zdrowie człowieka i jego przyszłych pokoleń.

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl