Azot jest najbardziej plonotwórczym składnikiem pokarmowym i z uwagi na łatwość strat z gleby, powinien być zastosowany w takiej ilości oraz formie, która zostanie możliwie szybko pobrana przez rośliny. Terminy nawożenia azotem powinny być dostosowane do indywidualnych potrzeb rośliny, tempa jej wzrostu i pobierania azotu.
Zima się jeszcze nie skończyła i ciągle nas zaskakuje. Najpierw siarczyste mrozy z niewielką okrywą śnieżną, a teraz na początku lutego - co rzadko się zdarza - znaczne ocieplenie. Takie skoki temperatur w okresie zimowego spoczynku roślin mogą odbić się na kondycji naszych zbóż. Co czeka nas w końcówce zimy i na przedwiośniu tego nie wiemy, ale warto już teraz zainteresować się stanem ozimin.
Przed nami wiosenne siewy zbóż jarych, którym towarzyszyć będzie trudny wybór odpowiedniej odmiany. Na rynku nasiennym dostępnych jest wiele odmian poszczególnych gatunków zbóż, dlatego przed podjęciem decyzji o wyborze tej właściwej, musimy dokonać wnikliwej analizy. Powinna ona uwzględniać nie tylko potencjał plonowania odmiany, ale również przeznaczenie ziarna, warunki glebowo-klimatyczne oraz rejon uprawy. Należy wówczas korzystać z wszelkich możliwych źródeł dostępnych informacji na temat odmian. Pomocne mogą okazać się Listy Odmian Zalecanych (LOZ), które dla zbóż jarych oraz innych gatunków roślin co roku ustalane są przez Wojewódzkie Zespoły Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego.