POLIFOSKA

.box-3,.cls-3{fill:#fff}.box-3{stroke:#707070}.cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.cls-4{stroke:none}.cls-5{fill:none} Strączkowe (bobowate)

.box-4-cls-1,.box-4-cls-3{fill:#fff}.box-4-cls-1{stroke:#707070}.box-4-cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.box-4-cls-4{stroke:none}.box-4-cls-5{fill:none} Pastewne

.cls-1{fill:#fff} Inne rośliny

POLIFOSKA START

Styczeń i luty to czas postanowień noworocznych i snucia planów. Ale nie trzeba wcale wybiegać daleko w przyszłość. Warto zacząć od zaplanowania swoich tegorocznych zbiorów. A zależeć one będą głównie od tego jak w tym okresie zadbasz o swoją ziemię.

Na tegoroczną wiosnę przygotowaliśmy nowy produkt. Przedstawiamy…

Umiarkowana pierwsza dawka

Wysokość plonu roślin i jego jakość w dużej mierze uzależniona jest od zabezpieczenia roślin w składniki żywieniowe, które wpływają na stan i kondycję roślin od początku ich wzrostu i rozwoju.

Porażenie liścia rzepaku

Przed nami kolejny sezon wegetacyjny. Warunki pogodowe jakie panowały jesienią oraz zimą są bardzo zbliżone do tych, które występowały w ubiegłym sezonie. Nasuwa się więc pytanie, czy warunki pogodowe panujące w nowym sezonie wegetacyjnym będą podobne?

W dniach 8‑9 stycznia 2015 r. odbyły się seminaria uprawowe, które zorganizowalismy wspólnie wraz z miesięcznikiem „Top Agrar Polska”.

Seminaria odbyły się w dwóch lokalizacjach:

  • 8 stycznia 2015 r. w Polsce południowo-zachodniej (Opolszczyzna) w miejscowości Prószków (hotel Arkas),
  • 9 stycznia 2015 r. w Polsce północnej w Kujawsko-Pomorskim ODR w Przysieku koło Torunia.

To już po raz piąty organizowane szkolenia cieszyły się dużym zainteresowaniem, a uczestniczyło w nich około 900 słuchaczy.

Wiosną, gdy rusza wegetacja, rośliny ozime i wieloletnie zasilamy azotem wiedząc, że po zimie w glebie zostaje tego pierwiastka bardzo mało. Zapominamy jednak o tym, że w tym okresie gleby są całkowicie pozbawione siarki przyswajalnej, bo tak łatwo wymywana jest ona z gleby. By poprawić działanie stosowanego wiosną azotu konieczne jest dostarczenie oziminom siarki z pierwszą dawką azotu. Bez niej działanie azotu jest niestety bardzo słabe.

Gleba jest środowiskiem zaopatrującym korzenie roślin w składniki pokarmowe, tlen i wodę. Możliwości wzrostu i rozwoju roślin, a więc jakość i wielkość plonu bezpośrednio zależą od jej właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych, a o nich decyduje uregulowany odczyn. Możesz mieć jednak na niego wpływ stosując wszelkiego rodzaju nawozy wapniowe. Po drodze jednak czeka Cię wiele pułapek i sprzecznych informacji. Spójrzmy zatem na kilka prostych zasad dotyczących wapnowania.

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl