POLIFOSKA

Na plantacjach buraków cukrowych pojawił się chwościk buraka. Infekcjom i rozwojowi choroby sprzyja wysoka temperatura powietrza w granicach 25‑30°C, a także wysoka wilgotność powietrza (optimum 90‑95%). W jaki sposób ograniczyć występowanie tej groźnej choroby?

Rozpoznaj objawy

Sprawcą choroby jest grzyb Cercospora beticola. Pierwsze objawy chorobowe mogą pojawiać się już w czerwcu. Wówczas na plantacji możemy zaobserwować okrągłe, brunatne plamy (o średnicy do ok. 4 mm) otoczone czerwoną, brunatno-czerwoną lub brunatną obwódką, początkowo na najstarszych liściach, a w miarę rozwoju choroby na coraz młodszych. Plamki łączą się i powodują zasychanie fragmentów, a następnie całych liści. Grzyb atakuje do końca sezonu wegetacyjnego. Niezwalczany powoduje całkowite zniszczenie rozety liściowej, w efekcie czego silnie porażone buraki wydają wciąż nowe liście, kosztem zapasów nagromadzonych w korzeniach, powodując znaczne straty w plonie korzeni i cukru.

Zabieg fungicydowy po przekroczeniu progu

W celu ograniczenia występowania chwościka należy wykonać zabieg fungicydowy jednym z zalecanych preparatów zawierających m.in. epoksykonazol, tiofanat metylowy, fenpropimorf, miedź, piraklostrobinę, tetrakonazol oraz tebukonazol. Pierwsze zabiegi należy wykonać w momencie pojawienia się objawów na 5% roślin. Drugi nie później niż w momencie opanowania 40% roślin. Niekiedy potrzebne są trzy, a nawet cztery zabiegi ochronne w sezonie. Aby uniknąć uodpornienia się grzyba na stosowane preparaty, w kolejnych zabiegach należy stosować fungicydy zawierające różne substancje biologicznie czynne.

Oceń poradę

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl