Dobre odżywienie ozimin w okresie jesiennym makro i mikroskładnikami zapewnia zarówno ich prawidłowy rozwój jak i lepsze przezimowanie.
Jeśli planujemy jesienna aplikację mikroelementów to warto sięgnąć przede wszystkim po miedź i mangan. Dobre odżywienie roślin tymi pierwiastkami konieczne jest do optymalnego przygotowania ich do zimy oraz przyczynia się do budowania przyszłego plonu zbóż ozimych.
Po co roślinom miedź i mangan?
Rola Cu i Mn w okresie jesiennym sprowadza się do stymulacji rozwoju systemu korzeniowego oraz krzewienia zbóż, co korzystnie wpływa na późniejsze przezimowanie roślin. Dotyczy to zwłaszcza jęczmienia oraz pszenicy, które są wrażliwe na niskie temperatury. Rośliny dobrze zaopatrzone w miedź posiadają większą odporność na choroby i niską temperaturę. Natomiast rola manganu polega przede wszystkim na stymulacji pobierania fosforu, kontroli gospodarki azotowej w roślinie oraz zwiększeniu zdrowotności roślin.
Tabela 1. Średnie pobieranie Cu i Mn przez zboża, g/t ziarna + odpowiednia masa słomy
Roślina | Cu | Mn |
Pszenica | 8,5 | 90 |
Jęczmień | 9,0 | 70 |
Pszenżyto | 8,5 | 100 |
Żyto | 8,5 | 110 |
Owies | 9,0 | 200 |
Źródło: wg różnych autorów
Kiedy możemy dokarmić?
Zabieg dokarmiania miedzią i magnezem możemy wykonać od początku fazy krzewienia (po wytworzeniu się 4 liścia zbóż) i zakończyć na około 2 tygodnie przed końcem jesiennej wegetacji. Można go połączyć z dokarmianiem dolistnym azotem, oczywiście jeśli zachodzi taka potrzeba. Wówczas możemy przygotować wodny roztwór mocznika np. mocznik.pl® w stężeniu 10‑12% (10‑12 kg mocznika na 100 l wody). Do cieczy roboczej możemy dodać jeszcze siedmiowodny siarczan magnezu, który dostarczy roślinom łatwo przyswajalny dla roślin magnez.