Po raz kolejny w tym sezonie pogoda nie sprzyja rolnikom. Od początku wegetacji producenci zmagali się z suszą, która niekorzystnie wpłynęła na rozwój roślin. A teraz martwią się, że opady deszczu, które występują praktycznie na terenie całego kraju mogą znacznie utrudnić im żniwa, a co najgorsze przyczynić się do obniżenia jakości zebranego ziarna.
Niekorzystna pogoda przed zbiorem stwarza duże ryzyko pogorszenia jakości ziarna
Opady deszczu w okresie poprzedzającym żniwa i w trakcie żniw mogą przyczynić się do zwiększenia porażenia kłosów chorobami grzybowymi, zwłaszcza grzybami z rodzaju Fusarium, które produkują mitotoksyny. Mogą również znacznie opóźnić zbiory. Dla ziarna bardziej niebezpieczne są długotrwale deszcze niż krótkotrwałe ulewy – w takich warunkach kłos bardziej nasiąka wilgocią.
Podczas dojrzewania ziarna deszczowa pogoda wpływa na liczbę opadania
Zbyt niska mówi nam o tym, że w ziarnie zachodzą intensywnie procesy biochemiczne, m.in. oddychanie, w wyniku którego wydziela się ciepło i woda. W rezultacie tych zmian dochodzi do porastania ziarna w kłosach, a podczas przechowywania zawilgocenia i wzrostu temperatury, mogące wywołać proces samozagrzewania.
Przedwczesne kiełkowanie ziarniaków przynosi znaczne straty gospodarcze
Takie ziarno nie może być wykorzystane jako materiał siewny, a także jako surowiec do dalszej produkcji – zwłaszcza na cele browarne.