Znając zawartość azotu mineralnego Nmin w glebie możemy wprowadzić korektę wiosennej dawki nawozu azotowego. Zastosowanie pierwszej dawki azotu w uprawie rzepaku ozimego ma znaczący wpływ na głębokie ukorzenianie się rośliny, szybki wzrost pędu głównego, zwiększenie się liczby łuszczyn na pędzie głównym i pędach bocznych oraz zwiększenie się masy nasion w łuszczynach.
Ze względu na to, że azot jest bardzo ruchliwym składnikiem i ulega w glebie ciągłym przemianom, wynik analizy Nmin należy wykorzystać jak najszybciej. W celu przeprowadzenia korekty planowanego nawożenia azotem możemy skorzystać z poniższej tabeli.
Tabela 1
Kategoria agronomiczna gleby | Zawartość Nmin w kg N/ha | ||||
bardzo niska | niska | średnia | wysoka | bardzo wysoka | |
Bardzo lekko | do 30 | 31 - 50 | 51 - 70 | 71 – 90 | powyżej 90 |
Lekka | do 40 | 41 - 60 | 61 - 80 | 81 – 100 | powyżej 100 |
Średnia i ciężka | do 50 | 51 - 70 | 71 - 90 | 91 - 100 | powyżej 100 |
Źródło: Ocena zawartości Nmin (kg/ha) w glebie do głębokości 60 cm (IUNG-PIB)
Jak odczytać dane z tabeli?
- Jeśli z otrzymanych z laboratorium wynikach odczytamy, że zawartość Nmin jest średnia wówczas planowana dawka azotu pozostaje bez zmian.
- Jeśli zawartość Nmin jest wysoka lub bardzo wysoka to planowaną dawkę możemy zmniejszyć. Wówczas od wartości Nmin z gleby odejmujemy górną granicę średniej zawartości azotu dla danej gleby np. na polu o glebie średniej Nmin wynosi 110 kg N/ha – 90 kg = 20 kg N/ha. Czyli nawożenie azotowe możemy zmniejszyć o 20 kg N/ha
- Jeśli z kolei mamy gleby o bardzo niskiej lub niskiej zawartości Nmin zalecaną dawkę azotu należy zwiększyć o różnicę pomiędzy dolną granicą zawartości średniej i ilością Nmin. Przykładowo: w glebie lekkiej Nmin = 35 kg N/ha, więc 61 kg – 35 kg N/ha = 26 kg N/ha.
Dziel dawki
Ze względu na znaczną ruchliwość azotu oraz możliwość łatwego wymywania tego pierwiastka całkowitą dawkę pod rośliny uprawne należy podzielić na części i stosować na początku faz intensywnego wzrostu roślin. Np. pod rzepak ozimy azot stosujemy w fazie przed ruszeniem wegetacji (wiosna), w fazie rozety i w fazie początku pąkowania.