POLIFOSKA

Tuż po żniwach każdy producent rolny powinien zrobić analizę gleby w celu zbadania jej odczynu i zawartości w niezbędne dla roślin składniki pokarmowe. Nie ma innego sposobu racjonalnego i oszczędnego nawożenia jak ustalenie dawek nawozów w oparciu o wyniki analizy gleby.

Bilansowanie składników pokarmowych w glebie to podstawa nowoczesnego rolnictwa

Niestety bardzo często rośliny nawożone są w nieodpowiedni sposób. Rolnicy nawożąc uprawy nie uwzględniają pH gleby oraz jej zasobności w przyswajalne formy składników pokarmowych, tylko wykonują nawożenie wg pewnych schematów. Powoduje to nieefektywne gospodarowanie i wzrost kosztów produkcji. Wykonywanie analiz glebowych, zwłaszcza systematyczne, pozwala plantatorom na poznanie rzeczywistych ilości składników pokarmowych dostępnych dla roślin. Dzięki tej wiedzy istnieje możliwość zbilansowania makro- i mikroskładników istniejących w glebie. Na tej podstawie można ograniczyć, czy nawet zrezygnować z nawożenia danym pierwiastkiem, występującym w ilości wystarczającej.

Jak często powinniśmy wykonywać badanie gleby?

W celu określenia zawartości przyswajalnych form potasu, fosforu i magnezu oraz zbadania odczynu gleby rolnik powinien zlecić badanie nie rzadziej niż co 4 – 6 lat, natomiast zawartość azotu mineralnego powinna być wykonywana corocznie w okresie przedwiośnia, przed ruszeniem wegetacji. Z kolei badanie na zawartość mikroskładników wykonuje się zazwyczaj w przypadku podejrzeń występowania ich niedoboru lub nadmiaru.

Kto nam zbada glebę?

Podstawowe badanie określające kategorię agronomiczną gleby, jej odczyn czyli wartość pH 1 M w KCl oraz aktualną zasobność w potas, fosfor i magnez, z pobranych po żniwach prób, możemy zlecić najbliższej Stacji Chemiczno-Rolniczej lub laboratorium znajdującym się przy Ośrodku Doradztwa Rolniczego. Wszystkie laboratoria mają ustalony stały cennik dla wszystkich wykonywanych przez siebie usług.

Oceń poradę

Oczekiwanie na lokalizację

Oczekiwanie na lokalizację

Oczekiwanie na lokalizację

© 2014-2018 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl