Dokarmianie dolistne mikroskładnikami zbóż ozimych jesienią jest rzadko praktykowane przez producentów rolnych w porównaniu z dokarmianiem wiosennym, lecz odgrywa ono bardzo istotną rolę w budowaniu lepszego przezimowania i wigoru roślin w okresie wiosennym.
W okresie jesiennym zboża ozime programują potencjalny plon
Okres jesienny w uprawie zbóż jest bardzo ważny w kontekście budowania przyszłego plonu. W tym czasie optymalne zaopatrzenie roślin w wodę i składniki pokarmowe decyduje nie tylko o dobrym przygotowaniu ozimin do zimowego spoczynku, lecz również o plonowaniu roślin w nadchodzącym sezonie wegetacyjnym.
Przygotowanie do zimy
Jesienne zapotrzebowanie zbóż na mikroskładniki nie jest duże, lecz są one niezwykle ważne dla przezimowania. Faza krzewienia zbóż w okresie jesieni jest niezwykle istotna, gdyż w tym czasie zboża programują przyszły plon. Dlatego ważne jest, aby w tym czasie nie doszło do zahamowania, bądź ograniczenia dostępności składników pokarmowych. Najistotniejszymi mikroskładnikami w fazie krzewienia zbóż są mangan, molibden, miedź i bor, których podanie pozwala roślinom zwiększyć stężenie soku komórkowego, co wspomoże wyparcie wody z komórek w efekcie czego przy nadejściu silnych mrozów zapobiegnie ich rozsadzeniu.
Odporność na choroby
Mikroskładniki odgrywają również dużą rolę w budowaniu odporności na choroby. Kluczowymi pierwiastkami są tutaj miedź, mangan i cynk. A mianowicie miedź poprzez wzmocnienie roślin typowo mechanicznie pomaga zbudować mocniejsze komórki, które będą chronić rośliny przed wniknięciem grzyba. Mangan z kolei zwiększa odporność roślin na choroby liści np. mączniaka oraz patogeny wywołujące zgorzel podstawy źdźbła, zwłaszcza na polach o zawężonym płodozmianie, gdzie zboża często uprawiane są po sobie. Natomiast odpowiednie zaopatrzenie zbóż w cynk jesienią wpływa na podwyższenie odporności roślin na choroby podstawy źdźbła, które mogą rozwijać się już w tym okresie.
Więcej w kolejnym newsie…