POLIFOSKA

W kukurydzy występują zarówno chwasty dwuliścienne, jak i jednoliścienne. Zachwaszczeniu tego gatunku sprzyja rzadki siew (7‑10 szt./m2), szeroki rozstaw rzędów (70‑75 cm) oraz bardzo wolny wzrost w początkowym okresie wegetacji. Jak je zwalczać?

Zwalczanie chwastów w kukurydzy polega na szybkiej ich eliminacji. Nie mniej jest to dość trudne zadanie ponieważ część chwastów jest odporna na zarejestrowane herbicydy, inne uodporniły się, a pozostałe to nowe gatunki w uprawie kukurydzy.

Komosa biała występuje praktycznie na każdej plantacji. Jest rośliną o bardzo dużym potencjale konkurencyjnym – intensywnie pobiera wodę i składniki pokarmowe oraz silnie zacienia roślinę uprawną. Preferuje gleby zasobne w azot i potas, nawożone obornikiem, żyzne i przewietrzone. Jest żywicielem wielu szkodników i patogenów grzybowych atakujących buraki i zboża.

Najbardziej szkodliwym gatunkiem jest chwastnica jednostronna. Masowo występuje na plantacjach nawożonych obornikiem. Lubi gleby żyzne, wilgotne, o podłożu gliniastym, bogate w azot i wapń. Chwast ten uodpornił się na triazyny.

W czołówce chwastów uciążliwych znajduje się również szarłat szorstki. Charakteryzuje się bardzo silnym wzrostem i stanowi duże zagrożenie przez cały sezon wegetacji kukurydzy. Preferuje gleby lekkie, piaszczyste i próchniczne. Jest żywicielem dla patogenów uszkadzających buraki cukrowe.

Kolejnym konkurencyjnych dla kukurydzy chwastem jest psianka czarna. Preferuje stanowiska lekkie, piaszczyste, próchniczne, niezbyt wilgotne, dobrze przewietrzone, żyzne, lekko kwaśne.

Nowym gatunkiem w uprawie kukurydzy jest zaślaz pospolity. Chwast ciepłolubny osiągający średnio 1,5m wysokości. Z nielicznych doniesień naukowych wynika, że kilka roślin na m2 może być przyczyną spadku plonu nawet o kilkanaście procent.

Oceń poradę

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl