POLIFOSKA

.box-3,.cls-3{fill:#fff}.box-3{stroke:#707070}.cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.cls-4{stroke:none}.cls-5{fill:none} Strączkowe (bobowate)

.box-4-cls-1,.box-4-cls-3{fill:#fff}.box-4-cls-1{stroke:#707070}.box-4-cls-2{clip-path:url(#clip-path)}.box-4-cls-4{stroke:none}.box-4-cls-5{fill:none} Pastewne

.cls-1{fill:#fff} Inne rośliny

Kombajn w rzepaku

Obecnie w całym naszym kraju jest szczyt zbiorów, a ich tempo dyktowane jest pogodą i warunkami na polu. Skoszono już praktycznie wszystkie rzepaki, które na skutek posuchy dość wcześnie osiągnęły dojrzałość do zbioru. Na Opolszczyźnie, pod kombajn idą także pierwsze pszenice, a ich plony okazują się nie być wcale tak niskie, jak przewidywano.

Słoma na polu

W ubiegłym roku, w okresie żniw, rolnicy bardzo często spotykali się z ofertą sprzedaży słomy z pola. Biorąc pod uwagę niskie ceny płodów rolnych, część z nich decydowała się na jej sprzedaż, ponieważ stanowiło to dodatkowy dochód w gospodarstwie. W tym sezonie sytuacja prawdopodobnie będzie wyglądała identycznie, jednak zanim sprzedamy słomę, musimy mieć świadomość jaką ma ona wartość jako nawóz i czy nie lepiej będzie jeśli zostawimy ją na polu?

Komosa biała i maruna bezwonna w grochu

Rośliny strączkowe ze względu na początkowy wolny wzrost są narażone na konkurencję ze strony chwastów. Plantacja, na której nie stosuje się skutecznych herbicydów jest skazana na bardzo silne zachwaszczenie, a w konsekwencji na bardzo niski plon i słabą jakość nasion.

Wschodząca pszenica ozima

Zapewnienie komfortowych warunków roślinom zbożowym od początku wegetacji, to podstawa budowania plonu i zadawalającej efektywności ekonomicznej, niezależnej od kaprysów pogodowych i rynkowych.

Niedobory wody w kukurydzy

W dużym stopniu o potencjale plonowania kukurydzy decydują warunki wegetacji w okresie wiechowania oraz kwitnienia. Każdy czynnik stresowy występujący w dużym nasileniu w tym okresie może skutkować wykształceniem bardzo małych kolb lub ich całkowitym brakiem.

Grzyb w kukurydzy

Ochrona przed szkodnikami jest jednym z podstawowych zabiegów w uprawie kukurydzy. Ich żerowanie stanowi poważne zagrożenie dla wysokości i jakości plonu.

© 2014-2024 Grupa Azoty Police | Created by Empressia
polifoska.pl