Nawozy naturalne i organiczne to cenne źródło pierwiastków, a także próchnicy, która jest istotna w procesie tworzenia struktury gruzełkowatej gleby. Nawozy te działają kompleksowo na glebę, podnoszą żyzność poprzez wpływ na właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne, przy czym powinny być stosowane w taki sposób i w takich dawkach, aby zwarte w nich składniki mogły być maksymalnie wykorzystane.
Gnojówka i gnojowica …
… są płynnymi nawozami naturalnymi zawierającymi niezbędne dla roślin składniki pokarmowe, zarówno makro-, jak i mikroskładniki, których koncentracja zależy od gatunku zwierząt, ich wieku, sposobu żywienia i utrzymania. Obydwa nawozy uważane są nie tylko za efektywne, lecz także ekonomiczne.
Jakie pierwiastki oferują nam te nawozy?
Składniki pokarmowe | Gnojówka [m3] | Gnojowica [m3] | ||
bydlęca | świńska | bydlęca | świńska | |
N | 2,6 kg | 1,20 kg | 3,6 kg | 5,6 kg |
P2O5 | 0,1 kg | 0,22 kg | 1,9 kg | 4,4 kg |
K2O | 7,0 kg | 2,30 kg | 4,1 kg | 2,8 kg |
CaO | 0,25 kg | 0,28 kg | 2,1 kg | 3,8 kg |
MgO | - | - | 0,8 kg | 0,8 kg |
Z powyższej tabeli wynika, że gnojowica jest nawozem znacznie bogatszym w składniki pokarmowe, dodatkowo zawierającym jeszcze magnez. Z kolei atutem gnojówki w porównaniu z gnojowicą jest większa ilość potasu. Dokładną zawartość składników pokarmowych w tych nawozach możemy poznać pobierając próbkę przed każdorazowym wywozem na pole.
Aby uniknąć strat pierwiastków gnojowicę i gnojówkę należy magazynować w szczelnych i zamkniętych zbiornikach, a nawozy stosować doglebowo lub mieszając z glebą w najszybszym możliwym terminie, ale nie później niż 24 godziny po zastosowaniu.
Stosując nawozy naturalne tj. obornik, pomiot ptasi, gnojowica czy gnojówka nie możemy przekroczyć rocznej dawki 170 kg N/ha.